A kormányzati portálon azt írták: a járvány kezdete óta 810 316-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké 30 038-ra emelkedett. A gyógyultak száma 765 952.

Kórházban 83 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 14-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma 14 326.

Hatósági házi karanténban 1085-en vannak, a mintavételek száma 6 423 992.

Közölték: a koronavírus delta variánsa több európai országban és már Magyarországon is terjed. Hozzátették: a delta vírusmutáns terjedése a még be nem oltottakat veszélyezteti a leginkább, ezért azt kérik, hogy aki még nem oltatta be magát, tegye meg.

Kiemelték: Európában elsőként Magyarország teszi lehetővé a koronavírus elleni harmadik védőoltást, amelyre az eeszt.gov.hu honlapon már lehet időpontot foglalni vagy a háziorvosnál is kérhető. Hozzátették, 96 ezren már meg is kapták a harmadik oltásukat. Az időseknek, krónikus és legyengült immunrendszerű betegeknek különösen ajánlott a harmadik oltás - jegyezték meg.

Az iskola közeledtével felhívják a szülők figyelemét, hogy a 12 éven felüli gyermeket automatikusan lehet regisztrálni oltásra és számukra is nyitva van az időpontfoglaló. Mint írták, Magyarország az elsők között tette lehetővé a 12 év feletti gyermekek oltását, ennek köszönhetően már 200 ezer 12-17 év közötti diákot regisztráltak oltásra és 81 százalékukat már be is oltották.  

Az a szülő, aki az iskolakezdésre szeretné beoltatni gyermekét, legegyszerűbben internetes regisztrációval és időpontfoglalással teheti meg. Az érvényes regisztráció után a www.eeszt.gov.hu honlapon automatikusan lehet időpontot foglalni a kórházi oltópontra, de a háziorvosnál, házi gyermekorvosnál is kérhető az oltás. Jelenleg két vakcina alkalmazható a 12-18 évesek oltására: a Pfizeré és a Modernáé - írták.

Magyarország biztosítja az oltás lehetőségét a közös határok mentén élőknek is, tovább növelve ezzel a járvány elleni védettséget - tudatták. A Kárpátalján élők a barabási és a záhonyi határátkelőknél kihelyezett oltópontokon, a többi szomszédos országból - Romániából, Horvátországból, Szlovéniából, Szlovákiából, Ausztriából - érkezők az erre a célra kijelölt kórházak oltópontjain oltathatják be magukat.

Emlékeztettek arra, még tart a nemzeti konzultáció, amellyel a kormány kikéri az emberek véleményét a járvány utáni életről, a többi között a gazdaság újraindítását, a munkahelyek védelmét és a családok további támogatását érintő kérdésekben. A konzultációs kérdőív online is kitölthető.

Az Európai Unión belüli utazásokhoz elérhető az uniós oltási igazolás - írták. Azoknak, akik unión belüli utazást terveznek, érdemes letölteniük vagy az eeszt lakossági portálra belépve kinyomtatniuk az uniós Covid-igazolást.

Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (144 856) és Pest megyében (112 379) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (46 818), Győr-Moson-Sopron (44 554) és Hajdú-Bihar megye (42 674). A fertőzésben legkevésbé érintett megye továbbra is Tolna, 17 806 fertőzöttel.